Vrieskou verdreven door lentetemperaturen

De jassen konden op sommige plekken in de provincie vandaag wel los, of zelfs even uit. In meerdere delen van Nederland werden zelfs lentetemperaturen genoteerd.

In  Maastricht was het om 13:10 uur 15,2 graden. De laatste keer dat het in Nederland 15 graden of warmer was, was op 21 november. Na Maastricht hebben vele andere weerstations in Nederland de grens van 15 graden overschreden. In het Brabantse Hapert stond de meter zelfs op 19,4 graden.

Het weerstation in Burgum heeft als eerste in Friesland de lentetemperatuur bereikt: 15,1 graden om 14:00 uur. Ook in Bakkeveen (14,5) gaan de waarden richting een lentetemperatuur. Normaal gesproken ligt de temperatuur half februari op ongeveer 6 graden, meldt Weeronline. In Hallum mochten de lammetjes voor het eerst naar buiten.

Het is een groot verschil met eind vorige week, toen de maxima rond het vriespunt lagen en het 6 graden te koud was voor de tijd van het jaar. Op Valentijnsdag waren bij de Afsluitdijk nog prachtige plaatjes te maken. Marry Kramer stuurde een foto van ijsafzetting, ontstaan door de harde wind van de afgelopen dagen.

In het zuiden komen lentedagen met maxima van 15 graden of meer in februari gemiddeld eens in de drie à vier jaar voor, zegt Weeronline. In De Bilt slechts een keer in de vijf jaar en in het noorden eens in de tien jaar.

In 2008 passeerde de temperatuur op weerstations Woensdrecht, Heino (OV) en Twenthe voor het laatst in februari al de grens van 15 graden. De hoogste februaritemperatuur uit de officiële meetreeksen van het KNMI in februari staat op 19,3 graden en werd genoteerd op 18 februari 1920 in Maastricht.

Post Author: Admin