Vlielander bunkers onder zand vandaan

Met 23 vrijwilligers hebben Marc ter Ellen en Dirk Bruin zaterdag een start gemaakt met het uitgraven van de bunker stelling 12H op Vlieland.

De mannen van informatiecentrum de Noordwester op het eiland wekken met flinke geldsteun van onder meer het Waddenfonds het bunkercomplex 12H, een onderdeel van de Atlantikwall, tot leven. Aan het einde van dit jaar moet het museum toegankelijk zijn.

Om dat doel te bereiken moet al het beton eerst ontsloten worden. En dus ging er zaterdag tientallen kuub zand door de handen van vrijwilligers. Ze legden de keukenbunker en het geschuts-emplacement bloot. Ook de kolenbunker ligt vrij. Er is een begin gemaakt met het snoeiwerk om later de woonbunker onder het zand vandaan te halen.

Ter Ellen verwacht tot het einde van het jaar te graven. ,,We zijn op het spoor gekomen van meer geschutsemplacementen en loopgraven. We willen alles in de oude staat terugbrengen.”

Post Author: Admin