MCL wil patiënten stimuleren actiever te blijven

Het MCL wil met het nieuwe programma “Beweeg Je Beter” lichamelijke achteruitgang tijdens een ziekenhuisopname voorkomen.Door voorlichting, begeleiding, en het gebruik van diverse hulpmiddelen wil het MCL patiënten stimuleren om actiever te worden tijdens een opname. Uit onderzoek blijkt dat tien dagen bedrust vergelijkbaar zijn met vijftien jaar lichamelijke achteruitgang. Eenmaal verloren spiermassa zou volgens het ziekenhuis erg moeilijk te herstellen zijn, vooral bij ouderen.

Uit een onderzoek van het MCL bleek dat er verbeteringen konden worden aangebracht rondom de dagelijkse bezigheden van patiënten. Het ziekenhuis wil in het nieuwe programma ook inzetten op kleine veranderingen.
Projectleider en fysiotherapeur Anita van Opzeeland: ‘Het gaat om kleine veranderingen: naar het toilet in plaats van op de po, aan tafel eten en niet in bed, zelf een glaasje water pakken, met het bezoek even van de afdeling af gaan, oefeningen doen in bed. Alle beetjes helpen.’ Ook zijn kleine aanpassingen in de omgeving gedaan, zoals een elfstedenroute op de gang, waar patiënten langs kunnen lopen.

Vanaf 1 maart krijgen nieuwe patiënten uitleg over het belang van bewegen tijdens de opname.

Post Author: Admin