Broekens breidt uit

Landbouwmechanisatiebedrijf Broekens breidt stevig uit in Friesland. Groei buiten de provincie ambieert de dealer van New Holland vooralsnog niet.

Broekens bedient al vele decennia zijn klanten vanuit Stiens en Gorredijk. Boeren, loonwerkers en dealers kunnen er terecht voor de tractoren en de vele oogstmachines van New Holland, marktleider in Europa en Nederland met het Italiaanse Fiat als eigenaar. Daarnaast is het familiebedrijf importeur van onder meer Krone (silagemachines, schudders), SiloKing (voermengwagens), RedRock (kuilhappers) en Schäffer (knikladers). Die activiteiten zijn sinds 2003 ondergebracht in het zusterbedrijf Bromach.

De afgelopen jaren is het bedrijf weer volop in ontwikkeling. Werd in 2014 een vestiging geopend in Surhuisterveen, onlangs werd bekend dat Broekens ook met een werkplaats neerstrijkt in Elahuizen.

De aanleiding voor deze uitbreidingen waren de ietwat tegenvallende resultaten van de toenmalige dealers: Smedes in Sumar en De Blaauw in Sneek en Heerenveen.

Deze dealers hadden andere strategische keuzes gemaakt, waardoor er ,,yn oerlis mei New Holland maatregels nommen wurde moasten”, verklaren de neven Renze Gerrit (50) en Gerrit (51) Broekens. Samen met Renze Marten (59) vormen zij de vijfde generatie leidinggevenden van het in 1854 in Anjum opgerichte familiebedrijf.

Als hoofddealer had Broekens in zee kunnen gaan met nieuwe dealers, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo verklaart het tweetal. ,,Fyn marris in dealer dy’t op koarte termyn switche wol. De grutte merken ha tsjinwurdich allegear har eigen spesifike kennis en kunde.”

Om die reden is gekozen om zelf het dealerschap in Noordoost-Friesland en Zuidwest-Friesland op te pakken.

Bij de laatste uitbreiding zijn 5 medewerkers van De Blaauw in dienst gekomen van Broekens dat nu circa 75 medewerkers op de loonlijst heeft staan.

Zoekt menig landbouwmechnisatiebedrijf een verbreding van zijn activiteiten met onder andere tuinmachines of constructiewerkzaamheden, bij Broekens blijft de focus volledig op landbouwmechanisatie gericht. ,,Wy fiele ús better by spesjalisaasje. Jo kinne mar yn in pear dingen echt goed wêze”, verklaart Gerrit Broekens.

Met vier vestigingen heeft de onderneming een goede dekking in Friesland. Alleen de Greidhoeke is nog een wat witte vlek. Het streven is wel om op korte termijn ook in dit gebied actief te zijn.

Ambities buiten Friesland heeft Broekens vooralsnog niet. Renze Gerrit Broekens gelooft er niks van dat een verdere opschaling van de dealerregio’s werkt. Anderegrote landbouwmachinefabrikanten voerden die wel door. Vooral bij boeren is handel een kwestie van emotie en gunnen, legt hij uit. ,,As bedriuw moatst dat oanfiele. Ik leau der neat fan dat wy dan yn Drinte of Grins direkt in mearwearde ha.”

Post Author: Marco Oosterhuis