Camminghaburen gaat verduurzamen

Doelstelling van de gemeente Leeuwarden is om in 2020 een energiebesparing in de woningbouw van 20% te realiseren ten opzichte van het energieverbruik in 2010. Daarin staat ondersteuning van lokale initiatieven en samenwerking met bouwbedrijven centraal.

Naar aanleiding van deze doelstelling zijn Hindrik van Dijken, Hendrik van Houten en Klaas Hofman, gestart met het projectinitiatief Camminghaburen Nul op de Meter. Hiervoor hebben ze een stichting opgericht. Nul op de Meter betekent in feite dat een huis evenveel of meer opwekt ten opzichte van het verbruik. In Camminghaburen staan ongeveer 1750 particuliere woningen met een label slechter dan C. Gericht op Nul op de Meter is dus veel winst te behalen en de initiatief nemers willen zich via de stichting hiervoor gaan in zetten.

Hindrik van Dijken, Hendrik van Houten en Klaas Hofman, maken gebruik van het Nul op de Meter concept dat Ekwadraat heeft ontwikkeld. Bouwbedrijf Lont heeft zich samen met installatiebedrijf Damstra gecommitteerd aan de stichting Camminghaburen Nul op de Meter. De gemeente Leeuwarden heeft ons geholpen met de eerste financiële injectie.

Bijzonder aan het concept is dat het de lokale economie stimuleert, dat er bespaargarantie wordt gegeven op de investeringen en dat een deel van het geïnvesteerde geld weer wordt ingezet in de wijk. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een laadpaal voor elektrische auto’s of fietspad voorzien van zonnepanelen.

De eerste drie huizen zijn inmiddels gescand. Als de tools klaar zijn en de coaches zijn opgeleid kunnen ze los. Voor het einde van het jaar wil de stichting 20 huizen aan de scan onderwerpen en van een energiebesparingsadvies voorzien.

Op zaterdag 10 juni van 14.00 – 16.00 uur vindt de aftrap van de stichting plaats in het wijkgebouw Camminghastins.

 

Post Author: Admin