Code Oranje: eerste najaarsstorm trekt woensdag over Friesland

Het KNMI heeft voor woensdag code oranje afgegeven. Voor de kustprovincies worden in de ochtend en middag zware windstoten verwacht van meer dan 100 kilometer per uur, met uitschieters van 120 kilometer per uur.

Het verkeer moet tijdens de ochtendspits in de westelijke kustprovincies al rekening houden met windstoten tot zware windstoten. Rijkswaterstaat raadt bestuurders af om met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan.

Scheepvaart

Ook de scheepvaart ondervindt hinder van de weersomstandigheden. Zo vaart er woensdag geen sneldienst van Harlingen naar Vlieland. Daarnaast is de watertaxi niet beschikbaar van en naar Schiermonnikoog en Ameland.

Droge voeten

Wetterskip Fryslân zet ondertussen alle zeilen bij om wateroverlast in de provincie zoveel mogelijk te beperken. Vanwege de verwachte storm sluit het waterschap de keersluis bij Goingarijp en Broek en de sluis in de Lange Sloot. Hiermee wordt opstuwing van de Friese boezem en wateroverlast in het midden van Friesland voorkomen. De hoosbuien van afgelopen dagen hebben op sommige locaties geleid tot hoge waterstanden in de polders. Op die locaties worden de poldergemalen extra in de gaten gehouden. Door de inzet van het monumentale Woudagemaal in Lemmer is de waterstand in de Friese boezem de afgelopen dagen verlaagd. Hierdoor kan de komende dagen extra neerslag worden opvangen.

Weerman Leroy van der Wal houd je op de hoogte via onze website radiomiddelse.nl/weer

Post Author: Admin