Gemeenteraad verkiezingen 2017

Net geen 87.000 kiezers in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke bepaalden woensdag de politieke toekomst van hun gemeente. De 105 raadszetels zijn verdeeld. De meeste zetels kleuren de komende vier jaar CDA-groen. De PvdA is alive and kicking in de raadszalen.

Sterker, in Leeuwarden behield de Partij van de Arbeid de nummer 1-positie. De partij levert dan wel een zetel in, maar met een kwart van de stemmen blijven ze grootste stijger PAL/GroenLinks – een achtste van de stemmen – en het CDA (10 procent) ruim voor. Voor de sociaal-democraten een flinke opsteker na het drama in maart van dit jaar, toen de PvdA landelijk kelderde na de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in Leeuwarden verloor de PvdA toen fors. Lijsttrekker Lutz Jacobi is trots.

Vanuit Den Haag keek partijleider Lodewijk Asscher van de PvdA mee. Hij zag hoe zijn partij stand hield in Súdwest-Fryslân. De PvdA bleef er de tweede partij en behoudt de zes zetels die de partij er nu heeft.

 

Verliezers van de herindelingsverkiezingen zijn de SP en D66. De SP deed alleen in Súdwest-Fryslân mee, en daalde daar van 3 naar 1 zetel. Ook D66 daalde in Súdwest, van 3 naar 2. En dat terwijl de democraten nu nog deel uitmaken van de coalitie.

In Leeuwarden houdt D66 haar vier zetels. Landelijk D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma ,,trots’’ op uitslag in Leeuwarden. ,,Vier zetels zijn een beloning voor kabinetsdeelname en voor al onze vrijwilligers die vol energie deur na deur zijn afgegaan.’’

In Súdwest verstevigde het CDA haar positie. De partij steeg een zetel, van 10 naar 11. CDA-leider Sybrand Buma, die Workum en Sneek opgroeide: ,,Dit zijn hele mooie uitslagen voor het CDA in Friesland.’’

In Waadhoeke pakte GroenLinks, D66, Partij van de Arbeid en Werkgroep het Bildt, gebundeld als SAM, zes zetels. Ze hadden wellicht gehoopt de grootste te worden, maar moesten het CDA voor laten gaan. Het CDA zal twee partijen moeten zoeken om mee te regeren in de nieuwe gemeente.

Opkomst valt tegen

De opkomst woensdag viel tegen. In Leeuwarden ging net iets meer dan 4 op de 10 kiezers stemmen. In Waadhoeke waren het er 44 procent, in Súdwest 45 procent.

De verkiezingsdag startte niet vlekkeloos voor de 67 stembureau’s in Leeuwarden. De slotjes waren niet meegeleverd, waardoor de stembussen niet op afgesloten konden worden. De lokalen gingen iets later open, de bussen werden met tiewraps vast gemaakt.

 

bron:lc.nl

Post Author: Admin