Friese huizenverkoop daalt met veertien procent

In Friesland zijn in mei honderd minder woningen verkocht dan een jaar geleden. Er werden dit jaar in mei 646 huizen verkocht tegen 749 in 2017.

De neergang van ruim 14 procent is fors groter dan landelijk waar het negen procent daalde. Al sinds begin van 2017 blijft de verkoop achter bij vorig jaar. Met uitzondering van hoekwoningen ging de verkoop van vrijwel alle soorten woningen in Friesland slechter dan een jaar terug.

Begin dit jaar leek de huizenverkoop in Friesland nog te groeien tegen de trend in, maar die is nu fors teruggevallen. In de eerste vijf maanden van 2018 liep het aantal huizenverkopen landelijk met 6,5 procent terug ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in de vier grootste steden gaat de daling sneller dan in de rest van het land. Het aantal executieverkopen is dit jaar wel drastisch afgenomen.

In Nederland werden in de eerste vijf maanden er 32 procent minder huizen gedwongen verkocht ten opzichte van een jaar terug.

In de jongste ramingen van De Nederlandsche Bank bereikt de huizenprijsstijging dit jaar een piek van 9,5 procent, waarna de stijging afvlakt. De groei van de woninginvesteringen neemt dit jaar flink af, naar 7,8 procent.

Bron:lc.nl

Post Author: Admin