Update brand Leeuwarden: Vuur is onder controle

De brand in het oude belastingkantoor aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden is onder controle. Het vuur ontstond om 08:21 uur. Tegen het middaguur besloot de brandweer het pand open te trekken om de brandhaard te bereiken. Om 13:31 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De bandweer verwacht nog enige tijd te moeten blussen.

Inwoners van Leeuwarden moeten ramen en deuren dichthouden op last de brandweer. De bewoners van vijf woningen aan de Elizabethstraat zijn door de brandweer gesommeerd om hun huis te verlaten.

MCL
Het MCL heeft de luchtverversing enkele uren gestaakt. Er hing rooklucht in het ziekenhuis. Vijf operaties werden uitgesteld. Toen er geen schadelijke stoffen werden gemeten, werd de luchtverversing om 11:15 ingeschakeld en werd er verder geopereerd.

Grip 2

De brandweer schaalde de brand op naar Grip 2. Dit gebeurt als een incident gevolgen heeft voor de omgeving, bijvoorbeeld als ontruiming van gebouwen noodzakelijk is. Toen om 13:31 uur het sein ‘brand meester’ werd gegeven, schaalde de politie terug naar Grip 1.

Bewoners gewekt

De brand is ontdekt door werklieden van Strukton die bij een pand ernaast aan de slag waren. Zij zagen rook komen uit de luchtbehandelingkast op het dak aan de achterzijde. Op dat moment waren er drie bewoners op de eerste verdieping van het pand aanwezig.

Een werknemer van Eurosafe Solutions heeft hen, samen met een vierde bewoner die al wakker was, gewekt en naar buiten gestuurd. De bewoners huurden ruimte van Carex. Het antikraakbedrijf bood hen onmiddelijk vervangende woonruimte aan.

Buren ontruimd

Het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid (jeugd- en gezinszorg) schuin achter het oude belastingkantoor is kort na het uitbreken van de brand ontruimd op last van de brandweer. Op dat moment waren 50 tot 100 mensen aanwezig. Zij werken thuis verder, meldt woordvoerder Anne IJntema.

Leerlingen binnen
Scholieren en onderwijzers van Christelijk Gymnasium Beyers Naudé moeten verplicht binnen blijven. De school in de wijk Huizum-West ligt onder de rook.

Leerlingen van de Thomasschool mochten niet buiten spelen in de pauzes. Sinne, de Kinderopvangorganisatie met vestigingen door de hele stad, schrijft dit in een mail aan alle ouders dat ze geen overal de ramen, deuren en ventilatieroosters hebben gesloten. Ze verwachten verder geen maatregelen te hoeven nemen.

bron: lc.nl

Post Author: Admin