Het voordeel van Vehicle to Load (V2L) bij elektrische auto's

Het voordeel van Vehicle to Load (V2L) bij elektrische auto's

Het aantal Nederlanders met een elektrische auto is enorm toegenomen en dit getal zal naar verwachting nog flink omhoog gaan. Het rijden in een elektrische auto wordt ook steeds toegankelijker en makkelijker. Sinds het begin van corona, zie je steeds meer laadpalen staan. Niet alleen langs de weg, maar ook in woonwijken, bij bedrijven, bij parkeergarages of op andere plekken. Moderne elektrische auto’s hebben ook een groter bereik, waardoor je verder kunt rijden op een volle accu.

Wat het rijden in een elektrische auto ook makkelijker maakt, vooral als je op vakantie bent, is Vehicle to Load, ook wel V2L genoemd. Deze nieuwe functie en de voordelen ervan, bespreken wij in dit artikel.

Wat houd Vehicle to Load precies in?

Wil jij misschien een elektrische auto aanschaffen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de auto’s, hoe deze werken en wat deze wel en niet kunnen. Wat is Vehicle to Load (V2L) bijvoorbeeld nou precies? Een elektrisch voertuig werkt natuurlijk met een grote accu die je kunt opladen. Met deze stroom kun je gaan rijden. De batterij van de auto kun je opladen bij een van de vele laadpunten.

V2L is een nieuwe ontwikkeling, waardoor je de auto zelf na het opladen kunt gebruiken als laadpunt. Andere elektrische auto’s, kun je dus opladen met de accu van de auto. Als de auto uitstaan, kun je zo het koffiezetapparaat, elektrische fietsen en andere apparaten opladen. Dit gaat natuurlijk wel van de stroom van je auto af.

Wat is het voordeel van V2L?

Vooral als je op vakantie gaat met de auto, heb je voordelen van Vehicle to Load (V2L). Zo kun je de auto ergens parkeren en een kopje koffie zetten. Wil je ergens een middag gaan fietsen? Dan kun je de fietsen ’s nachts opladen met de accu van de auto. Ook bij kamperen kun je zo elektrische apparaten gebruiken, zoals grote lampen of een kookplaat. In Nederland zelf zul je de V2L functie niet zo vaak nodig hebben als in het buitenland. Toch kan het erg handig zijn als je vaak buiten de deur bent, gaat toeren met de auto, fietstochten maakt of andere avontuurlijke hobby’s hebt.