Deze 3 tips helpen om van stotteren af te komen

Deze 3 tips helpen om van stotteren af te komen

Het is geen geheim dat de meeste mensen onzeker zijn en het zelfs een vervelende eigenschap is waar ze zich voor schamen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld niet zo lang als ze zouden willen zijn, terwijl anderen de kleur van hun haar niet mooi vinden of erg onzeker zijn over interne spanningen en last hebben van stotteren. Stotteren is vaak een bron van schaamte, maar gelukkig zijn er enkele logopedische tips om te stoppen met stotteren. Lees dus snel verder voor onze 3 eenvoudig uit te voeren tips om van het stotteren af te komen en gemakkelijk en zelfverzekerd te communiceren.

1. Relax

Wanneer je last hebt van stotteren, voel je je vaak ongemakkelijk wanneer je met anderen communiceert, wat meestal komt door veel interne spanning. Het is belangrijk te onthouden dat spanning niet je vriend is en realiseren dat je dit moet neutraliseren. Doe je dat niet, dan zal het de dingen alleen maar erger maken. Ontspanning is de sleutel tot het bevrijden van lichaam en geest. Wanneer je ervoor zorgt dat het lichaam niet gespannen is, wordt de ademhaling natuurlijker en zullen de woorden er vrijer uitstromen. Door middel van je te concentreren op ontspanning, zul je minder snel stotteren. Hierbij kunnen ontspanningsoefeningen zoals meditatie zeer nuttig zijn. Bovendien is meditatie een geweldige manier om je geest leeg te maken, angst en stress te verminderen, wat de spanning die spraakproblemen veroorzaakt aanzienlijk kan verminderen.

2. Articulatieoefeningen

Een van de belangrijkste aspecten van het verbeteren van spraakstoornissen waarop veel wordt gefocust tijdens een therapeutische behandeling zoals stottertherapie, is het leren beheersen van de vocale taal. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd door de manier waarop je met je mond omgaat. De mond is immers een belangrijk onderdeel van het spraakmechanisme en articulatieoefeningen kunnen je helpen om te concentreren op de spieren van de mond en op die manier jouw gezichtsbewegingen en spreekstijl beter te beheersen.

Om het meest effectief te leren, is het belangrijk om dit bewust te doen, in plaats van alleen maar in een ritme van spreken te komen. We creëren tenslotte gewoonten en we willen op een bewuste manier onze oude gewoonten doorbreken en ze vervangen door betere. Spreekgewoonten zijn hierbij geen uitzondering. Kortom, concentreer je op het herstellen van je spraakmechanisme en het zal op een gegeven moment vanzelf gebeuren.

3. Concentreer je op je stem en ademhaling

De manier waarop je ademt is erg belangrijk. Dit is waar in vele opzichten en dat is waarom meditatie ons leert ons te concentreren op de ademhaling. Sterker nog, een ogenschijnlijk eenvoudige observatie van je ademhaling kan je manier van denken geheel veranderen, stress verminderen en rust teweegbrengen in je lichaam en geest. Bovendien kan concentratie op de ademhaling ook een grote hulp zijn bij het verbeteren van je spraakvermogen.