Hoe zorg je voor effectieve coaching op de werkvloer?

Hoe zorg je voor effectieve coaching op de werkvloer?

Coaching op de moderne werkvloer is tegenwoordig niet meer weg te denken. Coaching kan ervoor zorgen dat jouw teamleden op hun best werken en de beste resultaten voor jouw bedrijf behalen. In dit artikel nemen we in het kort met je door wat je kunt doen om coaching nog effectiever te laten werken. Als jij je als werkgever afvraagt of je coaching op het werk nodig hebt en of het niet teveel van het goede is, lees dan ook snel verder om kennis te maken met wat effectieve coaching voor jouw ondernemingscultuur kan betekenen!

De waarde van heldere werkrelaties

Transparantie op de werkvloer zorgt voor een bedrijfscultuur waarbij allerlei thema’s vrij besproken kunnen worden. Of het nu gaat om positieve zaken of mogelijke werkconflicten, je wilt ervoor zorgen dat jouw teamleden zich op hun gemak voelen om met jou als werkgever open te zijn. De waarde van heldere, hechte relaties op de werkvloer kun je verzorgen door middel van coachingsmomenten. Zorg ervoor dat je jouw team leert kennen, op basis van hun voorkeuren en afkeren, hun wensen en behoeften, hun frustraties en doelen, hun angsten en dromen. Op die manier weet je precies waar iedereen baat bij heeft, wat jou de mogelijkheid geeft om de werkomgeving te optimaliseren op basis van jullie gezamenlijke doelstellingen.

Door coaching in het perspectief te zien van relatieopbouw, in plaats van directe winstgevendheid, is de kans groot dat je een team ontwikkelt die zich gehoord voelt. Dit zal een positieve werking hebben op de werksfeer, en daarmee de loyaliteit, creativiteit en productiviteit op de werkvloer.

Sterker nog, coaching is niet alleen voordelig voor het bouwen van een ijzersterk en transparant team, maar levert ook een belangrijke bijdrage bij werktransities van ex-werknemers. Coaching is namelijk een belangrijk instrument dat wordt gebruik om ex-werknemers die in een outplacementtraject terechtkomen weer met voldoening aan het werk te helpen.

Wees duidelijk en beknopt

Als je jouw ideeën niet duidelijk en beknopt presenteert, dan kun je niet verwachten van jouw teamleden dat ze jouw instructies of begeleiding opvolgen. Zorg er dus voor dat je duidelijk bent over jouw verwachtingen en doelstellingen, en over eventuele vragen die je hebt.

Wees niet bang om constructieve feedback te geven

Coaching is een waardevolle techniek om extra focus te leggen op de gemeten resultaten. Op basis van wat er is gemeten, kun je feedback geven. Zorg ervoor dat je dit op een constructieve manier doet en let op het gebruik van duidelijke, objectieve taal. Feedback geven door middel van een coachende rol aan te nemen, baseert zich op jouw vermogen om te observeren en met een neutrale toon de zaken te behandelen. Wees niet bang om te zeggen wat je hebt waargenomen, maar wees specifiek en doe suggesties.