Onbezorgd zelfstandig wonen op je oude dag, kan dat?

Onbezorgd zelfstandig wonen op je oude dag, kan dat?

Dat kan zeker! Veel mensen willen graag thuis blijven wonen als ze ouder worden. Natuurlijk is het wel zo dat als je ouder wordt, het fysiek wellicht wat minder makkelijk zal gaan en je geestelijk ook achteruit zou kunnen gaan. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar, waarmee je nog lang veilig thuis kunt blijven wonen. Benieuwd wat deze hulpmiddelen dan zoal zijn? Hieronder kun je het lezen!

Voordelen zelfstandig wonen

Op het moment dat je zelfstandig kunt blijven wonen, biedt dit veel voordelen. Op de eerste plaats bepaal je helemaal zelf hoe jouw dag eruit komt te zien. Hou je van uitslapen? Vind je het fijn om twee keer per dag te douchen? Eet je het liefste twee keer per week Chinees? Als je zelfstandig blijft wonen, bepaal je helemaal zelf hoe je leeft. In een verzorgingshuis/verpleeghuis wordt dit grotendeels voor je bepaald, simpelweg om dat je hier met een vast ritme te maken hebt. Tweede voordeel is dat je het sociale leven wat je gewend bent, in stand kunt houden. Komt de buurvrouw iedere woensdagochtend koffiedrinken? Ben je vrijwilliger bij een dorpshuis? Wandel je met iemand iedere week een rondje door het dorp? Dit blijft allemaal mogelijk als je zelfstandig blijft wonen.

Aanpassingen in je woning

Als je zelfstandig blijft wonen, zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die je door kunt voeren. Denk hierbij aan een traplift, waarmee je op een simpele manier nog zelfstandig naar de eerste etage kunt komen. Een dergelijke traplift is gemakkelijk te installeren en werkt eenvoudig. Ook kan bijvoorbeeld het toilet aangepast worden, zodat je er met een rolstoel gemakkelijk in kunt rijden. Welke fysieke beperkingen je ook hebt, er zijn vaak mogelijkheden om hier iets op te verzinnen, zodat je nog gewoon thuis kunt blijven wonen.

Hulp inschakelen

Vind je het fijn om direct hulp in te kunnen schakelen als dat nodig is? Door een persoonlijk alarm ouderen aan te brengen in je woning, kun je deze hulp direct inschakelen. Je hoeft maar op een knop te drukken en hulp is al onderweg. Ideaal als je jezelf niet goed voelt bijvoorbeeld, of als er iemand aan de deur staat die je niet vertrouwt. Je kunt ook kiezen voor een SOS horloge. Dit is zeker handig als je nog veel buiten de deur bent, of graag werkt je in eigen tuintje. Hiermee heb je altijd een knop bij je, waar je op kunt drukken als er iets aan de hand is. Ideaal toch?