Waar is matcha poeder goed voor?

Waar is matcha poeder goed voor?

Het immer populaire matcha poeder is niet alleen geschikt voor warme dranken, maar kan ook worden toegevoegd aan gebak, smoothies en snackrepen. Ik beantwoordt daarom al je vragen over matcha, waaronder de voordelen voor de gezondheid, manieren om het in je dieet op te nemen en hoe je er het meeste uit kunt halen uit het beste matcha poeder uit de winkel.

Wat is matcha?

Matcha is een soort groene thee, gemaakt van de verpulverde bladeren van de Camellia sinensis plant. Matcha thee werd oorspronkelijk geserveerd tijdens theeceremonies in Japan, maar is nu overal verkrijgbaar en wordt gebruikt in de voedingsindustrie en bij het koken. Hoewel matcha van dezelfde plant komt als groene thee, wordt het op een andere manier verbouwd en heeft het daardoor een uniek voedingsprofiel. De planten worden tijdens het grootste deel van de groeiperiode bedekt met bamboematten, waardoor de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren toeneemt en de kenmerkende heldergroene kleur ontstaat.

Gemaakt van het jongste, meest verse deel van de plant, worden de bladeren gestoomd om hun kleur en voedingsstoffen te behouden en vervolgens gedroogd met een gespecialiseerde tencha-ro machine. De stengels en nerven van de overgebleven tencha worden verwijderd en de bladeren worden vermalen tot een fijn poeder. Wanneer we dus genieten van een kopje matcha, consumeren we het hele blad in plaats van alleen een aftreksel van de bladeren.

Sommige producten die als 'matcha' worden verkocht, zijn in feite poedervormige versies van groene thee. Deze producten lijken erg op elkaar, dus het is niet altijd makkelijk om ze te onderscheiden - dit zijn de poeders die vaak worden gebruikt in voedingsmiddelen zoals cake en ijs.

Hoe maakje matcha thee?

Zeef 1-2 theelepels matcha poeder in een theekom en voeg heet - maar niet kokend - water toe. Klop de thee krachtig in een zigzagbeweging tot het schuimig is en geniet!

Voedingswaarde van matcha thee

Dankzij hun unieke groeiomstandigheden produceren de theeplanten hogere hoeveelheden aminozuren, waaronder L-theanine, plantaardige verbindingen die polyfenolen worden genoemd en antioxidanten zoals vitamine C. Matcha bevat ook relatief veel cafeïne in vergelijking met andere theesoorten.

Het is goed om te onthouden dat de voedingswaarde van je bereide thee afhangt van de temperatuur van het water dat je gebruikt - gebruik dus altijd heet, maar geen kokend water voor de beste resultaten.

Top 3 gezondheidsvoordelen van matcha thee

Samenstellingen genaamd polyfenolen staan erom bekend dat ze het lichaam beschermen tegen ziekten en een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde, evenwichtige voeding. Matcha thee is bijzonder rijk aan deze beschermende plantaardige verbindingen, hoewel de thee niet per se rijk is aan de catechines waar groene thee beroemd om is.

Dit komt doordat de jongere blaadjes en de schaduwrijke groeiomstandigheden lagere gehaltes van sommige van deze verbindingen produceren, zoals epigallocatechine en epicatechine, terwijl andere aanzienlijk hogere gehaltes hebben, zoals epigallocatechinegallaat. Het unieke productieproces behoudt ook veel van de voedingswaarde van de plant.

1. Verbetert de gezondheid, functie en alertheid van de hersenen

Matcha is een geconcentreerde bron van polyfenolen, chlorofyl, cafeïne en L-theanine - allemaal goed voor de hersenfunctie. Als stimulerend middel werkt cafeïne in op het centrale zenuwstelsel, waardoor de energiestofwisseling in de hersenen toeneemt en de alertheid en geheugenprestaties verbeteren. Cafeïne heeft ook antioxiderende eigenschappen en kan in combinatie met de catechines in matcha helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

2. Matcha kan stressverlagend werken

Het aminozuur L-theanine kan voordelen hebben voor het zenuwstelsel. Vanuit een kalmerend perspectief helpt het de niveaus van de ontspannende neurotransmitter GABA te verhogen, wat de geest kalmeert en ontspant.

Hoe effectief je kopje matcha is, hangt echter af van de authenticiteit van de herkomst en het belangrijke proces van het beschaduwen van de plant tijdens de groeifase, waardoor het gehalte aan L-theanine toeneemt. Traditionele Japanse matcha is rijk aan L-theanine en bevat minder cafeïne en catechines. Helaas voldoet commercieel verwerkte matcha vaak niet aan deze verhouding en mist daardoor deze stressverlagende voordelen.

3. Matcha kan een gezond hart en cardiovasculair systeem ondersteunen

Onderzoek suggereert dat matcha net als groene thee, een goede keuze is als je het risico op hartaandoeningen en aanverwante aandoeningen, waaronder hartaanvallen en beroertes, wilt verminderen. Een manier waarop het kan helpen is door de gunstige effecten op cholesterolbeheer.

Waar moet ik op letten als ik matcha poeder koop?

Als je matcha poeder koopt, controleer dan of het poeder levendig groen van kleur is, of het een ultrafijne zijdeachtige textuur heeft en of het verpakt is om blootstelling aan lucht en licht te beperken. Je moet er rekening mee houden dat je iets meer betaalt dan voor andere groene theeën vanwege de speciale groeiomstandigheden en het productieproces. Je kopje matcha moet aromatisch zijn met een frisse maar grasachtige geur en een vleugje zoetheid.

De matcha die als ingrediënt in voedingsmiddelen wordt gebruikt, is waarschijnlijk geen eersteklas matcha en waarschijnlijk eerder een groene thee in poedervorm.