Waarom is fysiotherapie nodig?

Waarom is fysiotherapie nodig?

Het werk van een fysiotherapeut bestaat erin mensen te helpen hun mobiliteit en gezondheid te behouden, te herstellen en te maximaliseren. Fysiotherapie kan levens helpen te veranderen door fysieke revalidatie, blessurepreventie en het verbeteren van de conditie, en kan in sommige gevallen effectiever zijn dan een operatie. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen fysiotherapie gebruiken.

Wat doet een fysiotherapeut precies?

Wanneer mensen lichamelijke problemen hebben, wenden zij zich vaak tot een fysiotherapeut, maar wat is een fysiotherapeut? Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van het menselijk lichaam en ziekte. Zo kunnen verschillende soorten oefeningen worden uitgevoerd om specifieke spieren te versterken. Massage kan ook worden gegeven om de spanning in bepaalde gebieden te verlichten. Deze herstelprogramma's kunnen afzonderlijk worden uitgevoerd, maar het gebeurt ook vaak dat ze worden gecombineerd om het herstel te bevorderen. 

Welke klachten kan een fysiotherapeut behandelen?

Fysiotherapeuten kunnen een breed scala aan klachten behandelen die verband houden met de spieren of gewrichten. Je gaat dus niet voor buikpijn naar de fysiotherapeut, maar wel met een klacht als langdurige nek- of rugpijn. Ook kan het behandelen van bepaalde spieren hoofdpijn helpen voorkomen. Het kan sterk van persoon tot persoon verschillen hoe de klachten worden ervaren en hoe een behandeling kan helpen. Daarom zijn er verschillende fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van het lichaam van verschillende mensen en het goed onderhouden van hun spieren.

Verbeterde mobiliteit

Fysiotherapie kan een goede oplossing zijn als bewegen, lopen of staan moeilijk wordt. Of je nu een actieve sporter bent of liever zit, fysiotherapie kan helpen de weefsels en spieren te versterken. Fysiotherapeuten kunnen je adviseren over hoe je kunt beginnen met het ontwikkelen van een individueel zorgplan om jouw lichaam te helpen herstellen, bijvoorbeeld door jouw vermogen om te lopen te verbeteren. 

Fysiotherapie kan pijn helpen voorkomen of verminderen 

Als de gewrichtspijn ondraaglijk is, kan manuele therapie, zoals mobilisatie van de weke delen van de gewrichten, helpen de pijn te verlichten. Andere bekende behandelingen zijn tapen, elektrische stimulatie en echografie. Dit soort behandelingen kunnen de bloedcirculatie verbeteren en het bevorderen van een snellere genezing. Ze kunnen ook voorkomen dat de pijn terugkomt.

Met fysiotherapie kan een operatie vermeden worden

Fysiotherapie is een goed alternatief voor een dure operatie om de mobiliteit en de gewrichtsfunctie te herstellen. Dat komt omdat met fysiotherapietechnieken beschadigd weefsel kan genezen zonder hechtingen. Maar zelfs als een operatie de enige optie is, kan fysiotherapie helpen sneller te herstellen.

Heb je last van je spieren en/of gewrichten, en wil je bij jou in de buurt op bezoek bij een gediplomeerd en gepassioneerd fysiotherapeut? Kijk dan direct op fysiotherapie Delft voor meer informatie over de fysiopraktijk van AHC.