Wat gaat de gasprijs de komende jaren doen?

Wat gaat de gasprijs de komende jaren doen?

De gasprijs gaat de komende jaren misschien nog flink stijgen, zo voorspellen energie-experts. Dit komt doordat er steeds meer vraag naar gas is in de wereld, terwijl het aanbod gelijk blijft. In Europa is het aanbod zelfs flink afgenomen dit jaar. Hierdoor zal de gasprijs waarschijnlijk alleen maar harder gaan stijgen. Wil je meer weten over de gasprijzen in Nederland en de rest van Europa? En hoe ziet de toekomst van gas eruit? Dit en meer lees je in dit artikel.

Gasgebruik in Europa

De gasprijs is de afgelopen jaren al flink gestegen. Dit komt doordat het gasgebruik in Europa steeds verder toeneemt. In 2017 gebruikten we in Europa namelijk 130 miljard kubieke meter gas. Dit is een toename van maar liefst 11% ten opzichte van 2016. Dit komt vooral door de groeiende gasvraag in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen gebruiken samen al meer dan de helft van het gas in Europa. Ook in Frankrijk, Italië en hier in Nederland wordt nog altijd veel gas gebruikt. Veel mensen beginnen langzaam te kijken naar andere opties voor energie, maar deze transitie zal nog lang duren. Meer weten over energieverbruik in Europa? Op Gaslicht.com vind je meer informatie.

Stijgende gasprijzen

In 2021 waren de gasprijzen nog onder de euro per m3. Dit jaar is dit niet langer het geval. Veel Europees gas kwam voorheen namelijk uit Rusland. Door de oorlog in Oekraïne en de hierop volgende sancties vanuit Europa, komt er veel minder gas uit deze regio. Dit heeft grote gevolgen voor de gasprijzen op ons continent. Hierdoor kunnen gasprijzen de komende jaren nog verder gaan stijgen. Hopelijk zijn er tegen die tijd nieuwe oplossingen gevonden en is het conflict eindelijk voorbij. In Nederland is gas nu nog wat goedkoper, maar dit zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Daarom is dit een goed moment om minder energie te verbruiken in het huishouden. Probeer gas te besparen door bijvoorbeeld je wasgoed op een lage temperatuur te wassen of een gasloos fornuis aan te schaffen. Wil je weten hoeveel je betaalt bij je huidige leverancier? Dan kun je online energie vergelijken per bedrijf. Wellicht kun je flink wat geld besparen door over te stappen.