Wat is een tog? Wij vertellen het je!

Wat is een tog? Wij vertellen het je!

Bij het kopen van een dekbed zijn kwaliteit en comfort van groot belang, en het is gemakkelijk om verbijsterd te raken door jargon als 'tog', maar dit is eigenlijk een heel nuttige gids bij het vinden van het juiste dekbed voor u. Hoewel tog niet verwijst naar de kwaliteit van het dekbed, geeft het wel de warmte van het materiaal aan, wat uiteindelijk verwijst naar het comfort van het dekbed, afhankelijk van uw voorkeur. Wij doen ons best om jou uit te leggen wat de associatie is tussen dek bedden en togs, waar deze voor gebruikt worden en hoe deze waardes tot stand komen.

Dekbed overtrekken 

Een tog-classificatie kan variëren van 2,5 tot 15, hoewel ze meestal variëren van 4,5 tot 13,5. Aan de onderkant van de schaal staan lichtere dekbedden, die meestal in de zomermaanden worden gebruikt, terwijl de 13,5 tog's veel beter isoleren en typisch zijn voor winterdekbedden.

De meest gekochte togs in het ons land zijn tussen 10,5 en 13,5 om warmte te garanderen in de typisch kille Hollandse klimaat tijdens de wintermaanden. Sommige mensen geven de voorkeur aan twee dekbedden, 4,5 tog voor de zomer en 10,5 tog of 13,5 tog voor de winter.

Gewicht betekent niet warmte

Wij raden u aan onderzoek te doen voordat u in een dekbed investeert, want u zoekt de juiste warmte voor u en een kwaliteit die jarenlang meegaat. Bij dekbedden gaat het om persoonlijke voorkeur en de mate van warmte die u zoekt.

Een dekbed van 100% dons is doorgaans veel lichter dan een dekbed van veren of synthetisch materiaal, omdat het een hogere warmtewaarde heeft en er dus minder vulling nodig is om een hoge tog-waarde te bereiken. Hierdoor voelt het dekbed lichter aan op het lichaam, maar biedt het uitstekende warmte zonder koude plekken.

Natuurlijk is uw budget een belangrijke overweging, want donsvullingen zijn duurder dan synthetische. Onze Koopgids voor dekbedden helpt u uit te zoeken welke oplossing het beste bij u past.

Wist u dat?

Een tog-classificatie wordt niet alleen beïnvloed door het type vezel of vulling, maar ook door de vraag of er een verkoelende stof is gebruikt voor de hoes en de stof van de buitenhoes.

In het algemeen hebben dekbedden met een hoger tog-gehalte grotere zakken, terwijl dekbedden met een lager tog-gehalte kleinere zakken hebben vanwege het kleinere volume van de vulling.  Dit helpt ook de drapering van het product op de gebruiker te verbeteren en minimaliseert het risico van koude plekken.

- Premium dekbed vullingen zoals ganzendons en eendendons zijn uitstekend isolerend en houden de warmte zeer goed vast.

- Natuurlijk 100% katoen zorgt voor extra ademend vermogen, terwijl microvezel of polyester dekbedovertrekken over het algemeen warmteophoping veroorzaken en vocht minder goed afvoeren