Gemengde gevoelens nieuw fietspad

Ruim vijftig bezwaarschriften konden de aanleg van een fiets- en wandelpad tussen Jelsum en Stiens niet tegen houden. De meningen blijven verdeeld, ook twee weken na openstelling.

Wandelaarster Gerrie van der Meulen (70) woont vlakbij het ruim 4 kilometer lange asfaltpad en was aanvankelijk tegen de aanleg, bekent ze. ,,Maar nu het er ligt en ik er niks meer aan kan doen, maak ik er toch gebruik van. Ik vind het er ook heerlijk fietsen. Je hebt geen hobbels en bobbels.’’

Het echtpaar Sjoukje (66) en Gerard Veldman (67) uit Koarnjum weigeren vooralsnog ook maar een voet op het pad te zetten. Ze maakten tevergeefs de gang naar de rechter om de aanleg te verbieden. Ze geven verontwaardigd aan dat ze zich niet serieus genomen voelen.

Al 37 jaar woont het echtpaar in Koarnjum, nu vlak naast het pad. ,,Het is erger dan we hadden verwacht. We hebben lawaai van scooters en brommers die er niet eens mogen komen, jongeren gooien er afval neer en mensen loeren bij ons naar binnen.’’

De Veldmannen hebben overwogen om te verhuizen, maar ze zijn naar eigen zeggen te gehecht aan de woning. ,,We hebben het er echt moeilijk mee gehad.’’

Het fiets- en wandelpad begint ter hoogte van Jelsum, als afslag van de parallelweg bij de autoweg Leeuwarden-Stiens-Holwerd. De route gaat eerst door open landerijen, voert later langs tuinen van woningen in Koarnjum en Stiens en ligt pal naast de voetbalvelden van DTD (Koarnjum) en vv Stiens.

De route eindigt bij het Lysterbeipaad in Stiens, waar nog enkele meters spoorrails liggen. Het pad is aangelegd op het tracé van het voormalige Dokkumer Lokaaltsje.

Erik Meijer (46) uit Stiens vindt het nieuwe fietspad ideaal. Hij hoeft niet langer langs de drukke autoweg te fietsen. Bovendien levert het hem enkele minuten tijdwinst op. Dorpsgenoot Mare Meinema (16) denkt er precies zo over. ,,Ik ben er blij mee”, meldt ze vrolijk.

Bezwaarmakers Wieberen (57) en Wietske (56) Postema wonen nu bijna een jaar in Koarnjum, waar het pad vlak naast hun tuin ligt. ,,Je kan een fietser een hand geven als je in de tuin zit’’, zeggen zij.

Tot dusver telden zij dagelijks circa tweehonderd fietsers. Dit aantal zal waarschijnlijk flink stijgen zodra de schoolvakantie voorbij is en ook bedrijven en instellingen weer volop draaien.

Stienser Jan van Setten (60) rijdt dagelijks over het nieuwe pad. ,,Ik heb altijd al gedacht: waarom wordt van dit spoortracé geen leuk fietspad gemaakt?’’

Aukje Bijlsma (58) uit Koarnjum weerspreekt deze opvatting. Fietsers naar en van Stiens hebben al twee andere routes: langs de autoweg en binnendoor, via Jelsum en Koarnjum. Ze vindt de aanleg ‘een beetje onzin’. Maar: ,,Het is een mooi pad.’’

De gemeente heeft mensen die vlakbij het pad wonen, een heg of schutting aangeboden. Om inkijk en andere ergernis te voorkomen. Veldman en Postema hebben het aanbod afgeslagen. Ze zijn er juist gaan wonen om het vrije uitzicht. ,,We wonen hier niet in Camminghaburen. Daar is alles met schuttingen afgebakend’’, zegt Postema, verwijzend naar de Leeuwarder wijk waar hij kennelijk geen fan van is.

Post Author: Marco Oosterhuis