Dieven stelen voor 300 miljoen aan boodschappen op jaarbasis

De circa 4300 supermarkten in Nederland hebben gezamenlijk een jaarlijkse kostenpost van 300 miljoen door winkeldiefstal.

 

Dit is een schatting van het het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenorganisatie van de supermarktbranche. Gemiddeld komt dit neer op 1341 euro schade door winkeldiefstal per week per supermarktvestiging.

Dit komt dicht in de buurt van de schade van 2000 euro per week die Alfred Wisman van de Jumbo aan het Cambuurplein deed besluiten de beveiliging in zijn winkel flink op te schroeven. Sinds september heeft hij al meer dan 130 winkeldieven op heterdaad betrapt en overgedragen aan de politie. Daarnaast deelde hij tientallen winkelverboden uit, aan veelplegers vooral.

Jaarlijks investeert Wisman zo’n 100.000 euro om de beveiliging op te schroeven. Zo houden sinds enkele maanden twee beveiligers de beelden van 50 camera’s in de winkel in de gaten. Jumbo Wisman is een uitzondering in de branche: andere supermarkten laten weinig los over hoe de beveiliging tegen winkeldiefstal is geregeld.

Bij het totale schadebedrag van 300 miljoen voor de supermarktbranche zit ook inbegrepen de buit van criminele organisaties, die gerichte inbraken plegen op zoek naar met name sigaretten en cosmetica.

Post Author: Marco Oosterhuis