Brand in huis Sweelinckstraat door verwarde man

woning aan de Sweelinckstraat in Leeuwarden, hebben hulpinstanties ver van tevoren al gewaarschuwd.

Bij de brand in de nacht van zaterdag op zondag zijn acht woningen ontruimd. Het vuur ontstond in een appartement op de bovenverdieping van het pand. Al snel sloegen de vlammen uit het dak en moest de brandweer opschalen naar ‘grote brand’. De bewoner van het pand had rook ingeademd en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daarnaast werden de inwoners van de zeven omliggende huizen uit hun woning gehaald.

Waanideeën

Na een kleine drie uur kon de brandweer het sein ‘brand meester’ geven. De bewoners van vijf huizen mochten, nadat de brand was geblust, terugkeren naar hun woning. Dat was bij de drie andere huizen niet het geval. Deze mensen werden ondergebracht bij familie, of kregen een hotel aangeboden.

Iedereen zag dit aankomen. Dit had niet gehoeven, als de hulpinstanties goed hadden gereageerd, aldus een van de omwonenden. Zij omschrijven de bewoner als een verwarde man die leed aan waanideeën. Hij werd ook geregeld gezien wanneer hij vuurtjes probeerde te stoken in de omgeving.

Klachten

De politie stond er geregeld op de stoep. Buren hebben geklaagd bij de woningstichting Elkien, bij de gemeente, de politie en het wijkteam. ,,Dit had niet gehoeven en dit had niet gemogen’’, aldus een buurtbewoner, die zich niet serieus genomen voelt. ,,Een aantal maanden geleden ging het ook al bijna mis. Stond de brandweer hier ook. Toen heb ik nog met een agente gesproken. Maar die zei heel hooghartig ‘Iedereen heeft een hobby’. Elkien zou het na dat incident serieus oppakken, maar ze hebben nooit teruggebeld.’’

Volgens de gemeente Leeuwarden was de bewoner inderdaad al langer bij verschillende instanties in beeld. ,,Hij stond wel op de radar. Maar tot op heden hebben die instanties geen kader kunnen vinden voor een gedwongen hulpverlening of opname. Het ligt altijd erg moeilijk, maar er was nog te weinig gebeurd voor een gedwongen opname’’, aldus gemeentewoordvoerder Johan de Jong.

Alle betrokken instanties gaan nu met elkaar uitzoeken wat er precies is gebeurd en hoe de hulpverlening moet worden voortgezet.

 

Bron : lc.nl

Post Author: Admin