Afvallen, welk dieet kies ik?

Afvallen, welk dieet kies ik?

Er zijn meerdere manieren om minstens 10 kilo te kunnen afvallen. Meer bewegen is gezond, maar het meeste kun je bereiken door je voeding aan te passen. Maar welk dieet is nu het beste? Er is geen eenduidig antwoord, omdat we allemaal heel verschillend zijn. Afhankelijk van je levensstijl, je gewicht, je lengte en je motivatie zul je een dieet moeten kiezen dat bij je past. Hieronder vind je meer informatie over verschillende soorten diëten. 

Het crashdieet

Dit lijkt de gemakkelijkste weg om in korte tijd veel af te vallen. Maar is het dat ook? Met het crashdieet kun je in een paar dagen meerdere kilo’s afvallen. Tijdens dit dieet eet je op een dag tussen de 500 en 1300 calorieën. Dat is veel minder dan normaal, want dan eet je als vrouw 2000 en als man 2500 calorieën. Omdat je lichaam te weinig brandstof krijgt, zal het de eigen vetreserves gaan aanspreken en daarom val je af.

Een crashdieet bestaat er meestal uit dat je alleen iets eet uit één soort voedingsgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld het fruit-, het yoghurt-, soep-, sap- of komkommerdieet. De meeste mensen doen een crashdieet voor korte tijd, maximaal een week. Dan kun je 3 tot 5 kilo afvallen. Je zou dit dieet niet voor langere tijd moeten doen, omdat je essentiële voedingsstoffen gaat missen. 

Verder zul je ook een groot gebrek aan energie merken. Je hebt gewoon de brandstof niet om veel te doen. Daardoor kun je je bijvoorbeeld ook niet goed concentreren. Een ander nadeel is dat je behoorlijk honger zult hebben. Veel mensen kunnen dit gedurende een week wel volhouden. Er zitten dus toch nogal wat nadelen aan het crashdieet.

Waar je bij het crashdieet vooral op moet letten, is het vervolgtraject. Je bent in een week tijd heel wat kilo’s kwijt geraakt. Maar als je stopt met dit dieet en weer gewoon gaat eten, kun je merken dat je lichaam in de spaarstand stond. Nu het weer voeding binnenkrijgt, reageert het door direct de voorraden te willen aanvullen. Je kilo’s kun je dus in korte tijd ook weer terugkrijgen, het is het welbekende jojo-effect (bron: Verantwoord Afvallen). Dit is moeilijk te voorkomen bij dit dieet. 

Om de problemen bij de crashdieten te voorkomen, wordt door artsen meestal aangeraden om op een andere manier gewicht te verliezen. Je kunt op een rustiger manier afvallen, en wel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld met het eiwitdieet, dat verderop besproken wordt.

Shake dieet

Bij het shake dieet gebruik je maaltijdvervangers in de vorm van shakes. Dit zijn speciaal vervaardigde vloeibare maaltijdvervangers, die hoogwaardige eiwitten bevatten. Je weet tijdens dit dieet precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt per shake, wat altijd minder is dan bij een gewone maaltijd. Wil je snel afvallen, dan vervang je twee of drie maaltijden per dag door een shake. Om rustiger af te vallen, vervang je er maar een. 

De eiwitten in de shakes zorgen voor een langdurig vol gevoel. Dus ondanks dat je afvalt, is het hongergevoel niet overmatig aanwezig. Er zijn verschillende smaken shakes, waardoor je ook nog wat kunt afwisselen. Shakes zijn gemakkelijk, ze kosten weinig tijd om te maken en je kunt ze meenemen naar werk of school. Dit zorgt ervoor dat shake diëten de laatste jaren erg populair zijn geworden.

Ook na het shake dieet kan het jojo-effect ontstaan. Het is dus belangrijk, dat je na het dieet kiest voor gezonde voeding en de shakes langzaam afbouwt. Anders komen de verloren kilo’s er net zo snel weer aan. De voordelen van het shake dieet zijn dus duidelijk. Maar nadelen zijn er ook. Zo krijg je niet alle waardevolle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Vaak zitten er ook veel kleur- en zoetstoffen in shakes. Na het shake dieet zou je handvatten moeten hebben om gezonder te gaan eten dan voor het dieet. Het is wel nodig om blijvende aanpassingen te maken, zodat je niet weer aankomt. Door shakes te gebruiken leer je dit niet.

Gewicht verliezen met shakes is zeker mogelijk. Maar een veel verstandiger manier is kiezen voor een dieet dat bestaat uit gezonde voeding, en dat helpt bij het afvallen. Het eiwitdieet is een manier van eten die je lichaam voorziet van alle waardevolle voedingsstoffen die je nodig hebt en je kunt je leven lang zo blijven eten.

Eiwit dieet

Het eiwitdieet is eigenlijk geen dieet. Een dieet is puur bedoeld om af te vallen en bestaat vaak uit een extreme beperking van de calorie-inname. Het eiwit dieet is een natuurlijke manier van eten die juist prima bij ons lichaam past. Het voorziet je van alle belangrijke voedingsstoffen, je kunt lekker en gezond eten en bijkomend voordeel is: het helpt je bij het afvallen. Als je 10 kilo wilt afvallen, is het eiwitdieet de manier om dit voor elkaar te krijgen. Zonder honger en afzien.