Welke kosten komen er allemaal kijken bij een uitvaart?

Welke kosten komen er allemaal kijken bij een uitvaart?

Een uitvaart kost meestal veel geld. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de kosten die erbij komen kijken. Zo kun je een passende uitvaartverzekering afsluiten, waarmee (vrijwel) alle kosten gedekt zullen zijn. Er zijn veel extra uitgaven waar je rekening mee moet houden, naast de kosten voor de crematie- of begrafenisceremonie zelf. In dit blog lees je over de kosten bij een uitvaart, zodat je een beter beeld kunt krijgen van hoe duur het is.

De kist en de uitvaart

Als je de kosten voor een crematie of begrafenis gaat berekenen, moet je vooral kijken naar de kist en de uitvaart zelf. Voor deze twee ben je altijd het meeste geld kwijt. De kist kost namelijk al snel enkele honderden euro's, waar je de uitvaart meestal rond de duizend euro kwijt bent. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals of je een besloten of openbare uitvaart wilt en hoeveel mensen je uitnodigt. Verder heb je nog kosten voor de crematie zelf, of voor de plek op de begraafplaats. Als iemand wordt begraven, moet je ook nog een steen kopen. Dit kost meestal tussen de 500 en 2000 euro.

Overige kosten bij een uitvaart

Als je kist en uitvaart al zo duur zijn, vraag je je misschien af wat er nog verder bij zal komen qua kosten. Bij een uitvaart betaal je meestal ook nog voor catering, zoals koffie en thee voor de gasten. Als je ervoor kiest om bloemen te laten bezorgen, komen daar ook kosten bij. Verder hebben veel mensen een fotograaf of videograaf nodig, zodat ze de uitvaart kunnen vastleggen. Dit kost meestal rond de 500 euro. Als je kiest voor een muzikale uitvaart, moet je ook rekening houden met kosten voor de muziek en eventueel kostuums. Verder kun je kiezen om een uitvaartondernemer in te schakelen, die je helpt met de organisatie van de uitvaart.

Een uitvaart kan dus bij elkaar veel geld kosten. Om de kosten van een uitvaart te kunnen betalen, is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo zullen je nabestaanden niet met hoge kosten zitten nadat je komt te overlijden. Je bouwt zo een bedrag op waarmee ze jouw uitvaart kunnen betalen.