Zo koop je de perfecte deurmaat voor jouw deur

Zo koop je de perfecte deurmaat voor jouw deur

Een deurmat op maat is onmisbaar in elk huis. Zonder een goede mat loop je namelijk continue vuil, vocht en andere viezigheid je huis binnen. En stofzuigen en dweilen vind niemand leuk. Gelukkig kun je dat voor een groot deel voorkomen door de juiste deurmat op maat te kiezen. Maar welke mat is de juiste?

Deurmatten voor buiten

Je voeten goed vegen begint natuurlijk buiten al. Buitenmatten zijn dan ook voornamelijk bedoeld om het grote vuil, zoals aangekoekte modder, van je schoenen de verwijderen. Welke soort deurmat op maat kies jij?

Borstelmat

Een borstelmat bestaat uit een frame, dat bekleed is met stevige borstels. Door de harde haren verwijder je gemakkelijk alle grove viezigheid van je schoenen. De mat heeft meestal openingen, zodat het vuil naar beneden kan vallen.

Rubberen mat

De meeste gebruikte rubberen mat is een hogere mat met grote ronde gaten. Hierdoor kan het vuil naar beneden vallen, als je je schoenen afveegt. Een rubberen deurmat op maat met opstaande punten zorgt ervoor dat ook het kleinere vuil goed van je schoen geveegd kan worden.

Deurmatten voor binnen

Het schoonste resultaat krijg je door een buitenmat en een deurmat op maat voor binnen te combineren. Zo kun je het grove vuil alvast buiten van je schoenen verwijderen en zorgt de deurmat binnen ervoor, dat ook het kleine vuil en het water van je schoenen wordt verwijderd. Ook voor binnen heb je voor een deurmat op maat verschillende keuzes.

Droogloopmat

Een droogloopmat is speciaal ontworpen om je schoenen goed droog te maken, zodat je geen natte voetstappen achterlaat op de vloer. De onderkant is van vinyl of rubber om schuiven te voorkomen en de vezels zijn van materiaal, dat goed water opneemt.

Schoonloopmat

Een schoonloopmat is eigenlijk een droogloopmat, maar dan gemaakt van iets andere materialen. Hierdoor maakt de deurmat je schonen niet alleen droog, maar ook schoon. Zo voorkom je niet alleen natte voetstappen, maar je loopt ook geen zand meer mee naar binnen.

Kokosmat

Een kokosmat is gemaakt van de vezels, die aan de buitenkant van de kokosnoot zitten. Dit zijn harde en dikke vezels, zodat je een sterke en stugge mat krijgt, die goed het vuil van je schoenen kan vegen. Een kokos deurmat op maat is een mooie aanwinst in je gang.

Welke maat deurmat heb je nodig?

Als je de mat los bij je voordeur legt, dan kun je gewoon een standaard maat deurmat gebruiken. Bij veel voordeuren is in de vloer een uitsparing gemaakt voor de mat. In dat geval is een deurmat op maat mooier, omdat dan het hele gat wordt bedekt. Ook bij een schuifpui of openslaande deuren kan het mooi zijn om een deurmat op maat te gebruiken.