Tips voor een gezellige woonkamer

Tips voor een gezellige woonkamer

Wil jij een verandering aanbrengen aan je woning en zorgen voor meer gezelligheid? Dan is het natuurlijk slim om te beginnen bij de woonkamer. De woonkamer is het hart van je woning en hier zul je, naast de slaapkamer, waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengen met elkaar. Een mooie, sfeervolle woonkamer voegt daarom ook veel toe.

Warmere kleuren

De belangrijkste en voornaamste manier om te zorgen voor meer gezelligheid is door af te stappen van veilige, lichte kleuren. Zorg ervoor dat je warmere, wat donkerdere kleuren toevoegt aan de kamer. Dit oogt een stuk kalmer en prettiger. Voor meubels kan het bijvoorbeeld mooi zijn om te kiezen voor hout als materiaal. Looiershuis en Keijser en Co zijn bijvoorbeeld merken met mooie meubels met donkerdere en warmere kleuren. Ook een nieuw laagje bruine verf op de muur doet wonderen voor de sfeer in huis. Probeer ook het kleurenpatroon consistent te houden in de kamers. Zo zorg je voor meer harmonie in je huis.

Verschillende vormen

Het is ook belangrijk dat je een goede balans vind qua vormen. De meubels en versieringen in huis zijn vaak rechthoekig en strak. Zorg dat je dit afwisselt met wat ronde of bolle vormen. Ook ovaalvormen kunnen hiervoor worden gebruikt. Dit is niet altijd mogelijk voor de bank, tafel, kastjes en andere meubels. Wel kun je deze vormen makkelijk terug laten komen in de overige meubels en accessoires. Denk hierbij aan lampen, kussens, vloerkleden, potten en vazen. Ook krukjes en stoelen kunnen worden gebruikt voor een betere afwisseling.

Mooie verlichting

Een van de belangrijkste factoren bij de sfeer in je woonkamer is de verlichting. De invloed van licht wordt vaak onderschat door mensen. Naast functionele verlichting, wat meestal licht van boven is, kun je kiezen voor extra sfeerverlichting. Zeker ’s avonds als je minder actief bent en lekker wil uitrusten is dit een stuk prettiger. Je kunt ook kiezen voor slimme verlichting die je (van afstand) minder fel kunt zetten, of waarvan je zelfs de kleur kunt veranderen. Zo kun je overdag of als je werkt feller, witter licht gebruiken. In de avond kun je dan kiezen voor minder, warmer licht voor de gezelligheid en om je voor te bereiden op de nachtrust.