Dit moet je weten over witte rum

Dit moet je weten over witte rum

De geschiedenis van witte rum gaat terug tot de 16e eeuw, toen de productie van rum in het Caribisch gebied begon. In de loop van de tijd is de productie van rum over de hele wereld verspreid, waarbij inmiddels verschillende landen hun eigen stijl en smaak hebben ontwikkeld.

Feiten over witte rum

Er zijn verschillende feiten over witte rum, zoals dat het vaak bekend staat om zijn mildere smaak en minder alcoholische geur dan donkere (ook wel bruine) rum. Het wordt vaak gemengd met andere ingrediënten om de smaak en de zoetheid te verbeteren en is ook bekend om zijn verschillende toepassingen in cocktails en mixdranken.

Op basis van de statistieken is witte rum één van de meest populaire soorten rum wereldwijd, met een groeiende vraag naar deze drank. Vooral in de VS, Europa en Azië wordt deze drank steeds populairder. Er worden steeds meer premium 'witte rummerken' op de markt gebracht, die zich richten op kwaliteit en smaak, en die gericht zijn op een beter opgeleid en bewuster publiek. Deze rumsoorten zijn ook een stuk duurder en exclusiever. 

Hoe wordt witte rum gemaakt?

Een witte rum die veel Nederlanders wel kennen is Bacardi, maar er zijn veel meer merken op de markt. Witte rum wordt gemaakt door middel van een destillatieproces van melasse, wat een product is van suikerproductie. Hierdoor ontstaat een alcoholische vloeistof die verder bewerkt wordt om de kleur en smaak te verbeteren. Je kunt witte rum op twee manieren maken. Dit kan met filtratie of bewerking. Bij filtratie wordt de rum door middel van kool of andere materialen gefilterd om de kleur te verminderen. Bij bewerking wordt de rum opgeslagen in vergiste vaten waardoor de kleur en de smaak verandert.

Welke cocktails kun je maken met witte rum?

Een avond met vrienden kan onvergetelijk gemaakt worden met een aantal heerlijke cocktails gemaakt met witte rum. Proef de verfrissende smaken van de klassieke Daiquiri, de populaire Piña Colada of de tropische Mai Tai. Of ga voor iets minder bekends als de Strawberry Daiquiri of de Frozen Margarita. Creëer een Caribische sfeer met een Rum Punch of een Cuba Libre. Ongeacht welke cocktail je kiest, een goede witte rum is de sleutel tot succes.