Ideeën voor de geheime kerstman dit jaar

Ideeën voor de geheime kerstman dit jaar

De geheime Kerstman, ook wel secret Santa genoemd, is een leuke manier om originele kerstcadeautjes te geven én te krijgen. Het idee is simpel, met een groep mensen koop je cadeautjes voor elkaar. Door middel van bijvoorbeeld lootjes wordt bepaald voor wie je iets mag kopen.

Lootjes trekken

Eerst bepaald je met wie je de geheime kerstman gaat ‘’spelen’’. Dit kan bijvoorbeeld met collega’s, vrienden of familie zijn maar ook met een online groep (sociale media, forum). Daarna worden de lootjes gemaakt en getrokken, het makkelijkste is om dit online te doen. Online heeft als grote voordeel dat iedereen zijn of haar lootje in kan vullen op het moment dat het hem of haar uitkomt. Je spreekt van tevoren een bedrag af en eventueel kunnen de cadeau wensen op het lijstje worden vermeld. Het is natuurlijk ook leuk om het gewoon helemaal zelf te verzinnen. Zo krijg je de meest originele kerstcadeautjes en blijft het een nog grotere verrassing. Als iedereen zijn of haar lootje heeft ingevuld, worden de lootjes (online) getrokken.

Cadeautjes kopen

Als de lootjes getrokken zijn, kun je beginnen met je zoektocht naar het perfecte kerstcadeautje. Het is natuurlijk leuk om iets te zoeken wat goed past bij de persoon van wie je het lootje getrokken hebt. Dit zal makkelijker gaan als je iemand beter kent. Voor een familielid weet je waarschijnlijk beter iets te kopen dan voor een collega die je niet zo goed kent. Maar het belangrijkste is dat er zorg en aandacht aan besteed wordt en dan is het altijd goed. Het gaan tenslotte om het gebaar.

Cadeautje geven

Als de originele kerstcadeautjes gevonden zijn, komt het moment dat de cadeautjes gegeven gaan worden. Ook hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden en zal dit ook te maken hebben met de groepssamenstelling. Als iedereen heel ver van elkaar af woont, is het handig om de cadeautjes te versturen. Om het toch gezamenlijk te doen, zou je een datum af kunnen spreken waarop iedereen zijn of haar cadeautjes open maakt. Het is dan dus wel belangrijk dat iedereen het cadeautje op tijd verstuurt. Daarna kan iedereen online laten zien wat ze gekregen hebben. Ook kan er een bepaald moment afgesproken worden waarop de cadeautjes uitgewisseld worden. Het leuke hiervan is dat je gelijk kunt zien wat de ontvanger van jouw cadeautjes vindt. Je zou ook nog een andere optie kunnen kiezen, namelijk dat je niet voor een specifiek iemand een cadeautje koopt. Iedereen koopt dan voor een bepaald bedrag een cadeautje en op een bepaalde dag kunnen deze dan gegeven worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een (dobbel)spel. Maar als het gezelschap erg divers is, is het natuurlijk wel lastig om cadeautjes te vinden die voor iedereen leuk zijn.

Geheime kerstman

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er heel veel verschillende mogelijkheden om geheime Kerstman te ‘’spelen’’. Je kunt er ook voor kiezen om het met meerdere groepen te doen. Het is altijd leuk om andere mensen blij te maken. En als je daarbij zelf ook nog verwend wordt, is het (kerst)feest natuurlijk helemaal compleet!