Rode vlekken op je huid, wat kan dat zijn?

Rode vlekken op je huid, wat kan dat zijn?

Het is best even schrikken als je wakker wordt en je hebt rode vlekken op je huid. Deze rode vlekken kunnen in je gezicht zitten, maar ook over je hele lichaam. Van alles flitst er door je hoofd; is het besmettelijk? Moet ik meteen naar dokter? Gaat het snel weer weg? Hoe je het beste om kunt gaan met rode vlekken op je huid, kun je hieronder lezen.

Verschillende vormen

Rode vlekken kunnen worden veroorzaakt door infectieziekten. Deze vorm kun je herkennen doordat je jezelf niet goed voelt. Kenmerken zijn grieperigheid en koorts. Bekende (kinder-) ziekten die hierbij horen zijn onder andere rodehond, roodvonk en waterpokken. Huidontstekingen zorgen ook voor rode vlekjes, in dit geval is de huid ontstoken. Het afweersysteem is in dit geval verstoord, dit afweersysteem kan zichzelf overigens ook tegen de eigen huid keren, waardoor er rode vlekjes te zien zijn. Een allergie kan ook zorgen voor deze ontstekingen. Bekende vormen van huidontstekingen zijn netelroos en gordelroos. Rode vlekjes kunnen ook duiden op een bacteriƫle infectie, denk hierbij aan syfilis en wondroos.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen ook de boosdoener zijn van rode vlekken op je huid. Antibiotica is bijvoorbeeld een bekend geneesmiddelen die als bijwerking rode vlekken heeft. Ook medicijnen die gebruikt worden tegen epilepsie kunnen rode vlekjes veroorzaken, dit geldt overigens ook voor ibuprofen en aspirine. Op de bijsluiters van geneesmiddelen zijn alle bijwerkingen terug te vinden. Lees daarom altijd goed deze bijsluiter door van ieder geneesmiddel die je gebruikt, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Raadpleeg bij twijfel een arts

Als je niet zeker weet waar de rode vlekken op je huid vandaan komen, raadpleeg dan altijd een arts. Deze arts kan je exact vertellen wat de oorzaak is van jouw rode vlekjes en je hierbij helpen. Als je geneesmiddelen gebruikt, geef dit dan meteen aan bij de arts, zodat hij/zij direct op de hoogte is van alle feiten en hij/zij je zo goed mogelijk kan helpen. Het kan ook zijn dat je een allergie hebt, waar verder onderzoek naar gedaan moet worden. Een arts kan je in dit geval doorverwijzen naar een specialist, die erachter kan komen waar je precies allergisch voor bent.