Wat is het kopen van een turnkey-woning precies?

Wat is het kopen van een turnkey-woning precies?

We begrijpen maar a te goed dat het op de lange termijn vaak zinvoller is om een huis te kopen dan te huren. Door te investeren in onroerend goed en een huis te kopen kun je ervoor zorgen dat wonen goedkoper wordt en jouw eigendom in de (nabije) toekomst in waarde toeneemt, wat een flink rendement kan opleveren voor de huur of verkoop van de woning. In de woningmarkt zien we steeds meer dat turnkey-projecten worden uitgevoerd. Wat is dit precies? In deze blog leggen we het je uit. Er zijn namelijk een paar dingen die je in gedachten moet houden als je een turnkey-woning koopt.

Wat is een turnkey-woning?

Misschien heb je al wel eens gehoord van turnkey-projecten, maar wat betekent turn key eigenlijk als we het hebben over de woningmarkt? Een turnkey-woning, ook wel sleutelklare woning genoemd, is in wezen wat het klinkt, een woning waar je de sleutel in het slot kunt steken en zo in kunt trekken! In de meeste gevallen betekent een sleutelklare woning eigenlijk gewoon dat het huis volledig en onlangs gerenoveerd is. Meestal worden turnkey-woningen gerenoveerd voordat ze worden verkocht door bedrijven die gespecialiseerd zijn in vastgoedrenovatie. 

Turnkey woningen zijn met name populair bij kopers en investeerders die niet voldoende tijd, mogelijkheid of interesse hebben om de woning zelf in te richten. Voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke bron van passief inkomen, kan een sleutelklare woning een uitstekende gelegenheid zijn om probleemloos inkomen te verwerven.

Waarom kies je voor een turnkey-woning?

De onmiddellijke beschikbaarheid van een sleutelklare woning maakt het aantrekkelijk voor investeerders, of het nu gaat om eigen gebruik of volledig commercieel. Het bezit van een afgewerkt eigendom betekent namelijk dat je geen zorgen hoeft te maken de uitvoering van jouw ontwerpwensen en je te maken hebt met één aanspreekpunt. Dit betekent dat je contact hebt met de projectleider, in plaats van verscheidene aannemers die pogen jouw woningwensen te realiseren. 

Dit zorgt ervoor dat een van de meest aantrekkelijke kenmerken van het kopen van een kant-en-klare woning, tijdbesparing is. Tijd is immers kostbaar, helemaal in de onvoorspelbare vastgoedmarkt. Bovendien hoef je geen bouw- of renovatie-ervaring te hebben om winst te maken of in een comfortabel huis te wonen. 

Waar je echter wel rekening mee moet houden, is dat je minder controle hebt over het uiterlijk, de indeling en de stijl van een kant-en-klare woning. Aangezien alle reparaties zullen worden gedaan voordat je er zult intrekken, is er minder vrije ruimte om het zelf in te richten of te decoreren. Als je dus tijd wilt besteden aan het onderhoud van jouw huis, is het kopen van een kant-en-klare woning misschien niet iets voor jou.